81 milyona kritik uyarı: Herkes tehdit altında! 15 saniyede bulaşıyor, 30 kat hızlı yayılıyor…

81 milyona kritik uyarı: Herkes tehdit altında! 15 saniyede bulaşıyor, 30 kat hızlı yayılıyor…
Yayınlama: 14.12.2023
A+
A-

Türkiye’de uyuz vakaları çok hızlı biçimde yükseliyor. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Güler Özden pandemi sonrası uyuz hastalığının hızla arttığına dikkat çekerek, “30 kat hızla yayılıyor, hepimizi tehdit altına alıyor, herkes her an uyuz olabilir” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Güler Özden, insanın yaşam konforunu düşüren, sebep olduğu kaşıntı sebebiyle kişileri oldukça rahatsız eden uyuz hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Uyuz hastalığı, uyuz böceği adı verilen bir parazitin cilt altında yaşaması ve yumurta bırakması sonucu oluşan bir enfeksiyondur. Uyuz böceği, insandan insana yakın temasla bulaşabilir. Özellikle kalabalık ve hijyenik olmayan ortamlarda yayılma riski artar. Uyuz böceği, vücut ısısı ile aktif hale gelir ve ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarcık ve yara gibi belirtilere neden olur.

Yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Özden, “Ülkemizdeki salgının aslında daha evvel yıllarda başladığını biz dermatoloji uzmanları olarak fark etmiştik. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü ve kendi sağlık otoritelerimize de veri sağlamak amacıyla çok merkezli çalışma yapmıştık. Türkiye’nin her yerinden veri topladık. Gördük ki 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında vaka sayıları çok az ve belli sayıda giderken birden bire 2017’den sonra ilk olarak 7 katına, sonra 30 katına çıkacak kadar hızlı bir salgın başlamıştı. Pandemi bu salgın hızını bir az yavaşlattı. Pandeminin bitişiyle birlikte, insanların yeninde temas kurmasıyla beraber 30 kat hızlı başlayan salgın tekrar kendi ivmesiyle beraber ne yazık ki devam ediyor. Hepimizi tehdit altına alıyor. Herkes her an uyuz olabilir” şeklinde konuştu.

UYUZ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Uyuz hastalığının tedavisinde, uyuz böceğini ve yumurtalarını öldüren kremler, losyonlar veya haplar kullanılır. Tedavi sürecinde yapılan en büyük hatalardan bir tanesi sadece hastayı tedavi etmeye çalışmaktır. Tüm ailenin aynı anda hasta olsun olmasın tedavi edilmesi çok önemlidir.

Henüz yumurtadan çıkmamış uyuz parazitlerinin hastanın sağlık olduğu gibi yanlış bir algıya yol açabileceği önemli bir ayrıntıdır. Bütün aile bireyler tedavi olmazsa pinpon etkisi oluşacaktır. Bir hasta iyileşirken diğer hastalanacak, o iyileşirken diğer hastalanacaktır. Bir türlü kurtulmak mümkün olmayan kısır döngüye girilir. O yüzden hasta olsun olmasın tüm aile bireyleri tedavi olmalıdır.

Uyuz kaşıntısı gerçekten çok rahatsız eden bir kaşıntıdır. Özellikle vücut ısısının artışı ile bu kaşıntının artması çok tipiktir. Özellikle yatağa yattıktan sonra vücut ısısı artmaya başlamasıyla beraber uyuz da harekete geçecek ve kaşıntı şiddetlenecektir. Tutulum yerleri önemlidir.

UYUZ HASTALIĞINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Uyuz hastalığından korunmak için, uyuz böceğinin bulaşabileceği yerlere dikkat etmek gerekir. Özellikle derinin ince olduğu, daha sıcak ya da yumurtaları rahatlıkla bırakabileceği yerleri seçer. Elin iç yüzleri, meme başı çevresi, genital bölge, kasıklar ve göbek çevresi en sık karşılaştığımız bölgelerdir.

Uyuz hastalığına yakalanan kişilerin kullandığı kıyafet, çarşaf, havlu gibi eşyaların 60-70 derecede yıkanması, kızgın ütü ile ütülenmesi, yıkanamayan kıyafetlerin 10 gün kadar hava almayacak şekilde paketlenip kullanılması önemlidir. Kızgın ütü yaparken dikiş aralıklarına dikkat etmek gerekiyor. Yumurtalar dikiş aralarında kalabilir.

Uyuz hastalığı, ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediği takdirde, ciltte kalıcı hasarlara, enfeksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca, uyuz hastalığı, kişinin psikolojik durumunu da olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, uyuz hastalığından şüphelenen kişilerin vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurması gerekir.

Kaynak: ittifakgazetesi.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.